Högskolan för lärande och kommunikation

Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) är en av fyra fackhögskolor vid Jönköping University. Vi bedriver utbildning och forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap, internationellt arbete, Human Resources och lärarutbildning, och har en omfattande uppdragsverksamhet riktad mot fortbildning och kompetensutveckling. Hos oss kommer du att få uppleva en kreativ miljö med goda möjligheter till eget inflytande och personlig utveckling.

Nu söker vi en universitetslektor i pedagogik inriktning specialpedagogik som vill skapa förutsättningar för varje barns eller elevs lärande och utveckling. Sök tjänsten redan i dag!

 

VAD ERBJUDER VI?

Pedagogik ingår i de samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnesområdena och handlar om kunskapsuppbyggnad avseende kommunikation, lärande, undervisning, utbildning, bildning, socialisation och förändringsprocesser.

Pedagogikämnet har ett mång- och tvärdisciplinärt utbyte. Forskningen behandlar individuella, kollektiva, institutionella och icke-institutionella sammanhang för alla barn, ungdomar och vuxna. Forskningen rör främst förutsättningar, processer, utfall, samt konsekvenser för individer, grupper och samhälle, inklusive arbetsliv.

Specialpedagogik utgör ett mångvetenskapligt kunskapsområde. Fokus ligger på främjande, förebyggande och åtgärdande arbete för att skapa förutsättningar för varje barns eller elevs lärande och utveckling och där den enskilde individens behov och förmågor är utgångspunkten. Frågor om likvärdighet och inkluderings- och exkluderingsprocesser är centrala för ämnet.

Den specialpedagogiska forskningen vid HLK ingår i forskningsmiljön Praktiknära utbildningsforskning (PUF), som också innehåller tematiker kring matematikdidaktik, förskoledidaktik och skolans ledarskap. Inom miljön ryms även Skolchefsinstitutet. Gemensamt inom miljön är att forskningen huvudsakligen bedrivs tillsammans med skolans aktörer och inte dem.

Förutom specifikt innehåll i lärarutbildningens utbildningsvetenskapliga kärna, knyts det specialpedagogiska innehållet till andra ämnesteoretiska kurser i lärarutbildningen. HLK:s utbud av fristående kurser inom specialpedagogik är stort. Fackhögskolan har också en omfattande samverkan med bland annat skolhuvudmän och Skolverket, vilket gör att man som lektor möter yrkesverksamma i externa uppdrag.

Vi som arbetar på JU kommer från världens alla hörn. Här möts nya studenter, kunniga forskare, kunskapstörstande doktorander och kompetent administrativ personal. Vi utvecklar ny kunskap och delar kompetens genom hållbara samarbeten med näringsliv, offentlig sektor och andra akademiska institutioner. Det skapar en kreativ och stimulerande miljö och ger en härlig känsla när man går till jobbet! 

 

DU FÅR ARBETA MED

Forskning med relevans för det specialpedagogiska området. Handledning och examination av examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå. Undervisning och examination på grundnivå och avancerad nivå inom främst lärarutbildning men även inom externa uppdrag, fristående kurser och vidareutbildning av lärare. Du kommer arbeta i lärarlag tillsammans med övriga kolleger i egenskap av undervisare, kursansvarig och examinator. I arbetsuppgifterna ingår även deltagande i forskningsmiljöer, samverkansarbete, administrativt arbete och arbete med pedagogiskt utvecklingsarbete.

 

VEM SÖKER VI?

För att lyckas och trivas i rollen som universitetslektor behöver du ha en god samarbetsförmåga, förmåga att skapa och underhålla kontakter. Vidare är du kommunikativ, lyhörd och värdesätter och välkomnar olikheter och olika perspektiv. Du:

  • har doktorsexamen i pedagogik, specialpedagogik eller närliggande ämne
  • har dokumenterad pedagogisk skicklighet inom det specialpedagogiska området
  • har dokumenterad vetenskaplig skicklighet inom det specialpedagogiska området
  • har genomgått utbildning i högskolepedagogik eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper eller förbinder dig att genomgå högskolepedagogisk utbildning under de två första anställningsåren
  • har potential att utveckla och leda utbildnings- och forskningsverksamhet
  • har visat god förmåga att samverka med omvärlden
  • har visat god förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt
  • har visat god ledarskapsförmåga

Vi ser det som meriterande om du innehar lärarexamen, specialpedagog- eller speciallärarexamen och har erfarenhet av arbete i förskole- eller skolmiljö inom det pedagogiska och specialpedagogiska området. 

För fullständiga behörighetskrav för en tjänst som universitetslektor vid JU, se Bestämmelser för anställning av lärare vid Jönköping University.

 

INFORMATION

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med start 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse. Anställningen inleds normalt med sex månaders provanställning. Du kommer erbjudas årsarbetstid för lärare där anställningens villkor regleras i villkorsavtalet och kompletterande kollektivavtal vid JU. Individuell lönesättning tillämpas.

 

ANSÖKAN

Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2022-08-10.
Eventuella bilagor föredras i PDF-format. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kvalitativt kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • CV
  • Personligt brev
  • Pedagogisk meritportfölj 
  • Styrkt meritförteckning
  • Publikationslista
  • Doktorsavhandling
  • Vidimerade intyg och examensbevis
  • De för tjänsten mest relevanta publikationerna: 5 st. i fulltext.
  • Avsiktsförklaring avseende vetenskaplig verksamhet
  • Referenser
  • Löneanspråk

JU strävar efter att erbjuda en attraktiv arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla. Vi ser gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-01-01 eller enligt ök.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Jönköping
Län Jönköpings län
Land Sverige
Referensnummer 2022/2632-211
Kontakt
  • Eva-Lotta Palm, +4636-101949
Facklig företrädare
  • Kristina Wennefors, Lärarförbundet, 036-5502421
  • Mikael Gustafsson, Saco-S, +4636-101178
Publicerat 2022-06-17
Sista ansökningsdag 2022-08-10

Tillbaka till lediga jobb