Högskolan för lärande och kommunikation

Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) är en av fyra fackhögskolor vid Jönköping University (JU). Vi bedriver utbildning och tvärvetenskaplig forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap, internationellt arbete, Human Resources och lärarutbildning, och har en omfattande uppdragsverksamhet riktad mot fortbildning och kompetensutveckling. Hos oss kommer du att få uppleva en kreativ miljö med goda möjligheter till eget inflytande och personlig utveckling.

Nu söker HLK gästforskare. Tjänsten är knuten till det strategiska investeringsprojektet LeaDMe – Learning, Digitalization, and Media 2018-2021. LeaDMe syftar till att utveckla forskning och undervisning om digitalisering och lärande, särskilt på forskarutbildnings- och masternivå. Projektet drar nytta av att HLK har starka profiler inom lärande, profil CCD (se nedan) och medie- och kommunikationsvetenskap, samt ett brett kontaktnät av internationella partners.

LeaDMe är initierat av den nätverksbaserade nationella och internationella forskningsgruppen CCD - Communication, Culture, and Diversity med en nod baserad vid HLK och JU. Inom gruppen CCD@JU bedrivs tvärvetenskaplig forskning om lärande, språk och literacy (i vid mening), flerspråkighet, och litteratur med fokus på ex/inkluderande kommunikativa praktiker. Digitalisering, globalisering och lärande i ett medietätt samhälle är centrala teman, som inbegriper frågor om flerspråkighet och maktstrukturer lokalt och globalt utifrån det som betecknas dekolonialitet. Forskargruppen arbetar både med praktiknära forskning och grundforskning i området.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår forskning (30-50 %). Forskningsarbetet ska inriktas på utmaningar och utvecklingspotentialer relaterade till digitaliseringsprocesser i lärande och utbildning, med ett särskilt fokus på ett eller flera av följande nyckelord: språk (i vid mening), flerspråkighet, globalisering, kommunikation, medier, mångkultur och dekolonialitet. I arbetsuppgifterna kan det ingå enstaka undervisningsmoment i form av föreläsningar eller seminarier på masternivå. Den anställde förväntas arbeta kollegialt med övriga forskare i LeaDMe-teamet.


Kvalifikationer
För behörighet krävs avlagd doktorsexamen samt att den sökande är väl insatt i aktuell forskning och vetenskapliga metoder som är relevanta inom forskningsområdet. För tjänsten förutsätts tidigare forskning inriktad mot teknik, digitalisering och lärande, och/eller mot flerspråkighet, språk (i vid mening) och litteratur i ett medietätt samhälle. God kommunikations- och samarbetsförmåga och flerspråkiga kompetenser är ytterligare krav. Det är meriterande med erfarenhet som lärarutbildare. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning
Tjänsten som gästforskare är tidsbegränsad på deltid 30-50 procent och är placerad på Avdelningen för språk och litteratur (ASK). ASK bedriver verksamhet inom lärarprogrammen från förskola till ämneslärare och inom medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet samt inom ämnena medie- och kommunikationsvetenskap, svenska, svenska som andraspråk, engelska och litteraturvetenskap som fristående kurs. Arbetstidsvillkor: Årsarbetstid för lärare enligt högskolans kollektivavtal. Tillträde 1 augusti 2020 eller enligt överenskommelse.


Ansökan
Välkommen med din ansökan via vårt rekryteringssystem senast 2020-04-15. Bilagor föredras i PDF-format. Ansökan ska innehålla:

  • CV och personligt brev
  • Styrkt meritförteckning
  • Vidimerade intyg och examensbevis
  • Planerad forskning, projektbeskrivning, (ca 10.000 tkn, inkl. mellanslag)
  • Publikationslista
  • Fem utvalda publikationer
  • Referenser
Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2020-08-01 - 21-12-31
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 30-50 %
Ort Jönköping
Län Jönköpings län
Land Sverige
Referensnummer 2020/997-221
Kontakt
  • Fredrik Ebefors, +46 36-10 1386
  • Marie Öhman, 036-101500
  • Ylva Lindberg, +46 36-10 1495
Publicerat 2020-03-06
Sista ansökningsdag 2020-04-15

Tilbake til ledige stillinger