Högskolan för lärande och kommunikation, Avd för språk och kommunikation

Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) är en av fyra fackhögskolor vid Jönköping University. Vi bedriver utbildning och forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap, internationellt arbete, Human Resources och lärarutbildning, och har en omfattande uppdragsverksamhet riktad mot fortbildning och kompetensutveckling. Hos oss kommer du att få uppleva en kreativ miljö med goda möjligheter till eget inflytande och personlig utveckling.

Till avdelningen för språk och kommunikation vid Högskolan för lärande och kommunikation söker vi nu en engagerad lektor i svenska som andraspråk eller inom forskningsområdet kring flerspråkighet.

Vi söker dig som är disputerad inom detta forskningsfält och vill bidra till och arbeta i en stimulerande miljö med goda utvecklingsmöjligheter och trevliga kollegor där samverkan och en kvalitativt god lärarutbildning står i fokus.

Forskning inom HLK organiseras i olika forskningsmiljöer och avdelningens kollegor medverkar i flera av dessa miljöer. Forskningsinriktningen Lärandepraktiker i och utanför skolan (LPS) rymmer tre forskningsgrupper som på olika sätt utforskar lärande i relation till exempelvis kulturalitet, identitet och hållbarhet. Läs gärna mer under forskning på ju.se. Det kollegiala samarbetet kring undervisning organiseras i ämnesgrupper. I det här fallet handlar det om ämnesgruppen för ämnet svenska där såväl svenskdidaktiska som flerspråkiga och litteraturdidaktiska perspektiv integreras.

För att lyckas och trivas i rollen som lektor behöver du ha en god samarbetsförmåga med vilken du skapar och underhåller kontakter med studenter, kollegor och med det omgivande samhället. Du har en väl utvecklad kommunikativ förmåga där lyhördhet blir ett viktigt verktyg i ditt arbete. Vi vill att du som person är engagerad och delaktig och att du värdesätter och välkomnar olikheter och andras perspektiv.

Arbetsuppgifter

Vi värdesätter din bakgrund och dina erfarenheter och erbjuder dig ett varierat arbete med nära samarbete med kollegor och studenter.

I de huvudsakliga arbetsuppgifterna ingår:

 • att utveckla, planera och genomföra undervisning på fristående kurser och i lärarutbildningen
 • att handleda och examinera självständiga arbeten och examensarbeten
 • att genomföra VFU-besök
 • att samverka och bidra inom ramen för någon av HLK:s forskningsmiljöer
 • att bidra till ämnesgruppens arbete
 • att medverka i högskolans övriga verksamheter, som uppdragsutbildning och administrativt arbete.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har doktorsexamen i svenska som andraspråk eller inom forskningsområden kring flerspråkighet.

Du har mycket goda kunskaper i engelska och svenska och har dokumenterad pedagogisk skicklighet. Du har genomgått högskolepedagogisk utbildning eller har på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper och förbinder dig att genomgå ev. fortsatt högskolepedagogisk utbildning under de två första anställningsåren. Vi vill att du kan påvisa god förmåga att samverka med omvärlden samt god ledarskapsförmåga.

Det är meriterande om du har blivit beviljad externfinansierad forskning i forskningsfälten svenska som andraspråk, flerspråkighet eller andraspråksinlärning. Meriterande är även om du har erfarenhet av undervisning på högskolenivå i svenska som andraspråk. Erfarenhet av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är också meriterande.

Jönköping University vill vara en attraktiv och kreativ arbetsplats som präglas av lika villkor och arbetar därför aktivt för jämställdhet och mångfald. För fullständiga behörighetskrav för tjänsten som universitetslektor vid Jönköping University, se tillämpliga delar i: Bestämmelser för anställning av lärare vid Jönköping University

Som person är du drivande och tar stort ansvar för ditt arbete. Du kan påvisa god förmåga att planera och organisera ditt arbete och du har god förmåga att samarbeta med andra.

Vid bedömning av de sökande kommer lika stor vikt fästas vid den vetenskapliga som den pedagogiska skickligheten. Stor vikt kommer också att läggas vid din personliga lämplighet.

Information

Tjänsten är tillsvidare på heltid, och inleds normalt med sex månaders provanställning.
Tillträde: 210701, eller enligt överenskommelse.
Arbetstidsvillkor: Årsarbetstid för lärare enligt högskolans kollektivavtal.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2021-01-10.

Ansökan skickas in via vårt rekryteringssystem Varbi.
Bilagor föredras i PDF-format och ska innehålla:

 • Avsiktsförklaring
 • Styrkt meritförteckning
 • Kortfattad beskrivning av pedagogisk och vetenskaplig verksamhet
 • Publikationslista
 • De vetenskapliga arbeten som åberopas som grund för anställningen, max 3 st.
 • Avhandling
 • Referenser och löneanspråk
Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-07-01, eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Jönköping
Län Jönköpings län
Land Sverige
Referensnummer 2020/4624-221
Kontakt
 • Fredrik Ebefors, +46 36-10 1386
Facklig företrädare
 • Mikael Gustafsson, Saco-S, +46 36-10 1178
 • Sara Dommartine, Lärarförbundet, +46 36-10 1422
Publicerat 2020-12-03
Sista ansökningsdag 2021-01-10

Tillbaka till lediga jobb